Dünya AIDS Günü Ne Zaman?

01.12.2020
1.164
Dünya AIDS Günü Ne Zaman?

Covid-19 virüsünün neden olduğu pandemi koşulları dünya genelinde yaşanmaya devam edilirken, bugün insan sağlığını tehdit eden bir başka virüsün farkındalık günüdür. Bugün dünya genelinde bir farkındalık oluşmasını sağlayan 1 Aralık Dünya AIDS günü. Az bilinen ve hakkında doğru bilinen yanlışlar olan AIDS, insan sağlığını tehdit eden enfeksiyonel bir hastalıktır. Tam da şu dönemlerde solunum yolları enfeksiyonlarından biri olan Covid-19 virüsünün can almaya devam etmesiyle birlikte, AIDS hastalığı hakkında bilgi edinmek ve tedbir almak oldukça önemlidir. AIDS hastalığı, HIV virüsünün insan vücuduna ulaşmasıyla meydana gelen bir hastalıktır. Solunum yolları enfeksiyonlarının bulaşma yollarına benzemeyen HIV virüsü, insan vücuduna ulaşmak için özellikle kan yolunu kullanmaktadır.

HIV Virüsü Nedir?

HIV, bağışıklık sistemini hedef alan enfeksiyonel bir virüs çeşididir. Bağışıklık sistemi içerisinde özellikle CD4 + T lenfositlerini, yani temel savunma sistemlerini hedef aldığından vücut direncinin düşmesine sebebiyet verir. HIV virüsü kişinin kan dolaşımına girmesiyle beraber bağışıklık sistemi zayıflar ve vücut; virüs, bakteri ve mikroorganizmalara karşı savunmasız kalır. Bu durum da vücudun daha çok zayıflamasına, çeşitli hastalıkların hücrelerde üremesine sebep olur.

HIV Virüsü Nasıl Tespit Edilir?

HIV virüsü insan vücuduna girdiği andan itibaren aşamalı olarak belli etkilere yol açmaktadır. Kişi, kanında HIV virüsünü taşıdığını ilk safhalarda anlamayabilir. Çünkü HIV virüsü ilk safhalarda bulunduğu vücudun solunum yollarına etki etmektedir. Kişide grip benzeri bir hastalık gerçekleştiğinden bunun HIV virüsünden kaynaklı olup olmadığı anlaşılamaz. Grip ile beraber HIV virüsü bulunan kişinin vücudunda; halsizlik, yorgunluk, eklem ve kas ağrıları görülmektedir. Bu durum ise 1 haftalık normal grip süresinden yaklaşık 3 hafta kadar uzun sürmektedir. Vücutta hissedilen uzun anormal semptomlar sonucunda ilk olarak en yakın hastaneye gidilmesi ve hekim muayenesinden geçilmesi gerekir. Vücutta HIV virüsünün olup olmadığı ise ELISA kan testi ile anlaşılmaktadır. Yapılan kan testi sonucunda kanda HIV virüsüne rastlanırsa eğer kişinin bir HIV pozitif hastası olduğu tespit edilir.

HIV Virüsü Nasıl Bulaşır?

HIV virüsü diğer enfeksiyonel virüslere göre; öksürük, hapşırma, tokalaşma gibi hava yoluyla bulaşma göstermemektedir. HIV virüsünün insan vücuduna ulaşmasına neden olan 3 tip yol bulunmaktadır. Bunlar ise şu şekildedir:

  • Korunmasız gerçekleşen cinsel ilişki
  • Kan yoluyla kişiler arasında aynı enjektör kullanımı
  • Anneden bebeğe doğum veya emzirme yoluyla

HIV virüsünün vücuda bulaşmasının ardından kan testi ile anlaşılması için ise test yaklaşık 4-6 hafta sonra yapılmalıdır.

AIDS Nedir?

AIDS, bağışıklık sisteminin insan vücuduna yetersiz kalmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Tıpta “Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu” olarak geçmektedir. AIDS hastalığına yakalanan kişinin vücudu; tümör, virüs ve canlı yaşamına zarar verebilecek tüm organizmalara karşı güçsüz durumdadır. Vücudun direncinin zayıflaması ve tüm hastalıklara karşı açık hale gelmesiyle beraber kişinin yaşamı tehdit altına girer. Bu hastalık ise kişilerin vücudunda HIV virüsünün son safhalarında ortaya çıkmaktadır. Tam da burada doğru bilinen yanlış ise, her HIV pozitif kişinin AIDS hastalığına yakalanacak olmasıdır. Kanında yıllarca HIV virüsünü taşıyıp AIDS aşamasına gelmeyen yüzlerce insan bulunmaktadır. Bu nedenle HIV virüsünün erken teşhisi ve ardından ilaç tedavisine başlamak, yaşanabilecek olası tehditlerin önüne geçilmesini sağlar.

AIDS Hastalığının Tedavisi

AIDS hastalığının yaşamsal tehdidini ortadan kaldırabilecek yaklaşık 20 yıl kadar önce çeşitli ilaç tedavileri geliştirilmiştir. Ancak hala kesin bir tedavisi olmamakla beraber, virüsü vücuttan tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Tedavilerin asıl amacı, vücuttaki HIV virüsünü kontrol altına almak ve yeniden oluşmasına müsaade etmemektir. Bu sayede kişinin bağışıklık sistemi minimum zararla korunarak, kandaki HIV virüsü oranı en aza indirilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.